• Hunnebostrand

  • Hunnebostrand

  • Hunnebostrand

  • Hunnebostrand

  • Hunnebostrand

  • Hunnebostrand

Hunnebostrand

En idyll som satt graniten på kartan.

Hunnebostrand är ett av Bohusläns allra äldsta kustsamhällen med anor ända från 1200-talet. Samhället växte upp under den stora sillperioden 1556-1589, den första bebyggelsen var förmodligen av säsongsbetonad karaktär. När stenindustrin gjorde sitt intåg på 1860-talet ökade befolkningen kraftigt och stenbrotten ekade hammarslagen under många år. Endast ett fåtal utövare finns nu kvar, men man kan på Stenhuggerimuseet i Hunnebostrand få en inblick i hur stenhuggaren arbetade förr i tiden.

Hunnebostrand är också en omtyckt semesterort med fin gästhamn, fina badstränder och ett rikt folkliv sommartid. Flera restauranger med ett brett utbud finns i samhället. Hamnen i Hunnebostrand har blivit mer och mer populär och under det årligt återkommande evenemanget Sotekanalens dag fullkomligt vimlar det av folk.

Hembygdsmuseet Gamlegården, ett militieboställe från 1700-talet, sjöbod från 1600-talet, skvaltkvarn från samma århundrade är en av sevärdheterna i Hunnebostrand. Det finns ca 1 200 föremål från olika sekel.

På området Udden, i norra delen av hamnen, pågår varje år en stenskulpturuställning av konstnärer från olika delar av världen. Från juni till september är utställningen igång.

Ulebergshamn, som troligen var utskeppningshamn för timmer för länge sedan, är idag en liten idyll strax norr om Hunnebostrand. Bebyggelsen har behållit sin ålderdomliga karaktär med flera intressanta detaljer från stenhuggarepoken.