• Sotenäs - Med Närhet Till Havet!

  • Sotenäs - Med Närhet Till Havet!

  • Sotenäs - Med Närhet Till Havet!

  • Sotenäs - Med Närhet Till Havet!

  • Sotenäs - Med Närhet Till Havet!

  • Sotenäs - Med Närhet Till Havet!

Smögen

Smögen är rätt ställe för soldyrkare, sportfiskare, dykare och livsnjutare. Det är kanske inte Bohusläns äldsta fiskeläge, men atmosfären och den unika bebyggelsen är väl bevarad. Fösta gången Smögen nämndes i litteraturen var 1594, och den lilla kanalen ”Smyghålet” längst in i hamnen tros vara grunden till namnet Smögen.

Landets näst största fiskauktion ligger på Smögen. Här landar fiskebåtarna sina fångster av färsk fisk och skaldjur, som du något senare kan köpa i fiskaffärerna om hörnet. Vill du själv fiska är det bara att bege sig ut på klipporna där havet tar vid, eller åka med på de populära fisketurerna som utgår från bl a Smögen.

Smögenbryggan är Bohusläns i särklass mest kända turistmål. Hit kommer turister från när och fjärran för att titta på den livliga båttrafiken, shoppa i butikerna längs bryggan och äta något gott på någon av krogarna.

Vill man uppleva hur ”Smögarn” levde förr i tiden, då kan man besöka Fiskarstugan, en inredd fiskarbostad från ca 1850. Där kan du få en inblick hur man levde och verkade förr på Smögen. Där visas inredning, kläder, fotografier och mycket mer. Du hittar stugan bakom Smögenbryggan, skyltar visar vägen från Bryggans Gästhem.

Sommartid visas stugan fasta tider, övriga året får man kontakta Smögens Hembygdsförening för visning.

Nöjeslivet på Smögen är något speciellt. Evenemangen avlöser varandra och på krogarna är stämningen alltid på topp.

Passa på att njut av sprallfärska Smögenräkor och andra skaldjur när du är på Smögen. Här smakar dom allra bäst. Och vill du följa med en lokal fiskare ut på fisketur eller kanske en kräftfisketur, då är möjligheterna många.

10 minuters båttur från Smögen ligger ön Hållö som blivit ett mycket populärt besöksmål. Ett unikt naturreservat av granit där slipade mjuka klippor varvas med jättegrytor och andra spår från istiden. På Hållö finns fina badmöjligheter och ett av Sveriges saltaste vatten. Här kan du även besöka Hållö fyr som har öppet för besök under sommaren. Onitologhus, naturrum, kapell och vandrarhem finns också på ön.

Läs mer på www.vastsverige.com/sotenas